Alene i stemmeboksen for første gang

Ved den kommende afstemning om EU-forsvarsforbeholdet får blinde vælgere for første gang mulighed for at kunne gå i stemmeboksen alene og stemme helt anonymt.
Billede
Stemmeseddel

Der er godt nyt for vælgere med synshandicap. Ved den kommende afstemning om EU-forsvarsforbeholdet den 1. juni 2022 kan blinde for første gang gå alene ind i stemmeboksen og sætte krydset helt anonymt. 

Det sker ved hjælp af en overlægsplade, der lægges oven på stemmesedlen, hvor de to svarmuligheder er anført med punktskrift og med fordybninger til at sætte kryds i ja eller nej. 

Instituttet for Blinde og Svagsynede, IBOS, som er Danmarks nationale videns- og rehabiliteringscenter om syn under Københavns Kommune, har været med til at udvikle og producere overlægspladerne, som de har leveret til 51 kommuner inkl. Københavns Kommune. 

Arbejdet for, at mennesker med blindhed kan stemme selvstændigt, går flere år tilbage. Allerede i 2015 fik IBOS og Københavns Kommune grønt lys for at afprøve en prototype af overlægspladen. Afprøvningen fandt sted ved tre københavnske valgsteder i forbindelse med det første valg om EU-forsvarsforbeholdet den 3. december 2015. 

Siden da har IBOS og Dansk Blindesamfund bidraget til en lovændring om tilgængelige valg i hele landet, som bl.a. omfatter overlægspladen. Det har banet vejen for, at mennesker med synshandicap får mulighed for at gå i stemmeboksen ved den kommende afstemning på lige fod med seende vælgere. 

Læs mere om IBOS