Botilbuddet på Smedestræde inviterer Valby indenfor

Onsdag stod den på rejsegilde på Smedestræde, hvor et nyt botilbud for unge mennesker med handicap står klart om et års tid. Byggeriet har været længe undervejs, da der har været lokal opmærksomhed på botilbuddet, men nu kan 23 unge snart flytte ind.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen talte til rejsegildet.   

”De 23 unge, der flytter ind på Smedestræde, har et ønske er at få et ungdomsliv ligesom alle andre unge mennesker. Et liv, hvor de på lige fod med andre unge kan benytte og bruge, men også bidrager til den by, de er en del af. Men det er ikke altid nemt at være borger i en ny, der ikke er designet til ens behov. Og det skal vi lave om på”, sagde socialborgmesteren. 

I botilbuddets underetage kommer der til at være en butik. Der sælger håndværk lavet på Borgercenter Handips mange kreative værksteder. Der vil være mulighed for at købe drikkevarer, men der vil ikke være en egentlig café. Med butikken kommer botilbuddet på Smedestræde til at ligne andre ejendomme på Valby Langgade, og der er skabt noget, der både kommer bostedet og kvarteret til gavn som en helhed.

”Processen op til har haft nogle bump på vejen og er blevet forsinket i 5 år. Men selvom det ikke står færdig endnu, så blev det tydeligt for mig i dag, at det bliver et helt fantastisk sted med en unik arkitektur som på alle måder kommer til at tilgodese de fremtidige unge beboeres behov. Samtidig med at det passer ind i landsbystemning i Valby. Konceptet kender vi allerede fra andre botilbud i København. Og erfaringer viser, at de lokale kommer i butikkerne og at beboerne finder stor glæde ved at kunne arbejde i butikken. Både beliggenheden og butikken giver de unge mennesker mulighed for at blive en del af livet i byen, ligesom byens liv bliver en af deres hverdag. Og vi inviterer byen helt med ind i botilbuddet,” sagde borgmesteren, inden hun traditionen tro slog et vinglas i stykker for at byggeriet skal bestå.

Fotograf
Asger Riis

Fakta om byggeriet og processen

  • Botilbuddet på Smedestræde skulle oprindeligt tælle 24 boliger, men kommer til at bestå af 23 boliger til unge med udviklingshandicap. 
  • Smedestræde er et botilbud efter servicelovens § 107, som tilbyder midlertidigt ophold. 
  • Etableringen af botilbuddet er en del af et samarbejde mellem LEV og Socialforvaltningen, og projektet er finansieret af midler fra afviklingen af den selvejende institution Bedre Boliger, som SOF havde driftsoverenskomst med indtil 2013.  
  • Boligerne på Smedestræde skulle have stået færdig i 2019, men på grund af en række udfordringer og dermed forsinkelser vil byggeriet først blive afleveret i april 2024. Forsinkelserne skyldes bl.a. anlægsstop, proces i forhold til lokalplanen og forsinkelse på en leverance.