Dansk-ukrainsk samarbejde styrker rehabilitering af synshandicappede

Instituttet for Blinde og Svagsynede er centrum for et vigtigt internationalt samarbejde, hvor delegerede fra Kyiv Center for the Blind besøgte IBOS. Formålet er at styrke rehabiliteringen af personer, der har mistet synet i krigen i Ukraine.

Studiebesøget løb fra den 13. til den 17. maj og markerede begyndelsen på et vigtigt projekt, der har til formål at styrke rehabiliteringen i det krigshærgede Kyiv med fokus på at hjælpe borgere, der har mistet synet, med at komme i job og uddannelse.

Blandt de ukrainske delegerede var Ruslan Svitlyi, der er direktør for Department of Social and Veteran Policy i Kyiv. Han udtrykte stor taknemmelighed over samarbejdet med IBOS.

"På grund af krigen er antallet af mennesker med synshandicap stigende, og det er en enorm udfordring for os. Vi er meget taknemmelige for muligheden for at lære af jeres erfaringer," siger Ruslan Svitlyi.

I dag er der 40 ansatte på Kyiv Center of the blind, der i fremtiden vil blive udfordret på deres kapacitet. Der er derfor et stort behov for viden og mulighed for at opkvalificere flere medarbejdere på sigt.

Det er fantastisk, at vi som landets største kommune påtager os et så vigtigt projekt og står sammen om at bidrage med viden, der styrker kompetenceopbygningen i et land i krig. Det er inspirerende at samarbejde tværs af forvaltninger, umiddelbare opgaver og opdrag. Det er noget af det, der gør det muligt at skabe løsninger, der ikke er set før. Vi er stærkere, når vi arbejder sammen.
Marie Fasmer
Centerchef på IBOS
Fotograf
IBOS

Ny virkelighed i Kyiv

”Det lyder forfærdeligt, men vi prøver at forberede os på titusindvis af nye tilfælde, og det er alene i Kyiv” siger Ruslan Svitlyi.

Situationen i Kyiv er alvorlig. Før krigen var der cirka 2500 personer med et synshandicap. Nu står de overfor en fremtid, hvor antallet forventes at stige drastisk som følge af krigen, hvor mange soldater vender hjem fra kampene med synstab eller hjerneskader, der påvirker deres syn.

Ruslan Svitlyi understreger derfor, at det er afgørende, at de danske metodikker tilpasses til den ukrainske virkelighed, hvor blinde og svagsynede befinder sig i krigszoner og derfor er særligt sårbare.

"Blinde eller svagsynede ved eksempelvis ikke, hvor de skal løbe hen, når bomberne falder. De mister orienteringen og går i panik, hvilket også har en enorm mental påvirkning," siger Ruslan Svitlyi.

"Vi, der bor i Kyiv, har alle sammen fået PTSD, uanset om vi har kæmpet i krigen eller ej. Derfor handler det også om at hjælpe mennesker med synshandicap med at håndtere disse traumer".

Samarbejdet fortsætter

Projektet er en del af EU’s Twinning City-programme, hvor København og Kyiv som venskabsbyer samarbejder om at dele viden og erfaringer, og på Kyiv Center for the Blind ser de potentiale for at opnå positive resultater, selv under vanskelige omstændigheder, efter ugen i Hellerup.

”Vi kan virkelig godt lide selve fundamentet for instituttet. Derfor er IBOS’ tilgang et godt eksempel på hvilken retning, vi skal i. Vi skal lære af jeres teknologier og metodikker for at forbedre vores indsats i Kyiv,” siger Ruslan Svitlyi.

Og samarbejdet mellem IBOS og Kyiv Center for the Blind stopper ikke her. Der er planlagt yderligere tre besøg i løbet af 2024-25.

"Det her er ikke et farvel. Vi fortsætter med at snakke sammen online, indtil vi mødes igen." afslutter Ruslan Svitlyi.

Vil du vide mere?

Anne Pallisgaard Rasmussen

Kommunikationsrådgiver