Ferieminder for livet

Solbadning, pool og all-inclusive. Netværkstilbuddet Vækstpunktet tog en tur til Tyrkiet og kom hjem med et fællesskab på tværs af unge og +40 gruppen, som vokser videre på dansk grund. Gode relationer i fritiden holder ensomhed for døren.

Tine, Daniel, Ilya og Amanda sætter sig til rette om bordet i Netværkstilbuddet Vækstpunktet. Med Pepsi Max i glassene fortæller de om deres ferie til byen Side i Tyrkiet. En tur der forlængede sommeren lidt og som i den grad forkortede afstanden mellem Vækstpunktets unge- og +40 gruppe.  

Stemningen er lattermild. 

”Det var fantastisk. Jeg klarede alting selv, og jeg rykkede virkelig mine grænser. Jeg lavede bomber i poolen og dykkede som en levende undervandsbåd,” fortæller Daniel Norup på 24 år, der er med i Ungegruppen. 

I Tyrkiet samler han mod til at hoppe i vandet og forlader derefter stort set ikke poolen hele ferien. For Daniel er det første gang, han er afsted til udlandet på ferie uden at have familie med som støtte.

”Ja, du var en virkelig en vandhund. Vi kunne slet ikke få dig op af vandet igen,” griner Tine Jensen eller Tulle, som hun bliver kaldt. 

Tine Jensen repræsenterer med sine 54 år Vækstpunktets +40 gruppe. Hun arbejder også i Vækstpunktets café, og kender derfor allerede lidt til de unge og deres aktiviteter før turen til Tyrkiet.

”Vi lærte hinanden rigtig godt at kende på ferien. Det var så fedt, at vi var der allesammen. Så havde jeg mange flere at snakke med, hvis jeg kedede mig. Jeg prøvede også grænser af. Jeg var ude at flyve i faldskærm i 5 meters højde. Det var rædselsfuldt, men jeg var så stolt efter, fortæller Tine Jensen, der ellers lider gevaldigt af højdeskræk.

Borgerne i Vækstpunktet er fra begyndelsen af 20´erne til op i 80’erne. I Ungegruppen hører de ”dakke dak” musik, løfter jern i fitnessrummet eller laver krea, mens +40 gruppen mere er til brætspil, kage og varmevandsbassin. De unge drikker varm kakao, de ældre kaffe latte, men i Tyrkiet står den på kulørte drinks ad libitum hele vejen rundt. 

Det er 30-årige Ilya Mørchs første all-inclusive charterferie.  Til dagligt læser hun dansk på KVUC. 

”Det var superfedt. Vi blev rystet sammen på en helt anden måde. Jeg kan næsten ikke sige, hvad der var det bedste. Jeg brugte en del tid i restauranten ved poolen. Det var jo charter i bedste stil med armbånd, så jeg fik langet lækre drinks over disken,” smiler Ilya Mørch. 

Amanda Rasmussen, der er netværksmedarbejder i Vækstpunktet, stemmer i.

”Gruppen var så god sammen. Os personale var faktisk lidt overflødige på turen, og det var jo bare fedt. Vi har længe tænkt over, hvordan vi får grupperne til blande sig mere med hinanden, det kom helt naturligt med turen til Tyrkiet”.  

19 borgere og 4 medarbejdere tog turen sydpå. 

”De har selv betalt hele rejsen, og for flere er det ret mange penge, så vi tilbød, at de kunne betale af i en afdragsordning, så betalingen blev mere overkommelig. Det tror jeg også gjorde, at flere kunne komme med,” mener Amanda Rasmussen.

Amanda, Tine, Daniel og Ilya i Netværkstilbuddet Vækstpunket, der har lokaler i Sundby Væksthus på Amager. Borgerne i Vækstpunktet kommer fra alle dele af København.
Fotograf
Kathrine Schmidt Jensen

Mere end et netværkstilbud

Rundt om bordet fornemmer du hurtigt, at Vækstpunktet betyder meget for Daniel, Ilya og Tine. 

”Det her er min café,” siger Tine Jensen. Hun oplever en helt særlig nærhed og fællesskab i Vækstpunktet. For Ilya Mørch er Vækstpunktet lig med masser af nice aktiviteter, varme og gode mennesker. 

”Jeg fornemmer, at de fleste kommer her, uanset hvad der er på programmet. De har et kæmpe sammenhold. For nogle er venskaberne her, det de betegner som deres familie,” fortæller Amanda Rasmussen, der ser borgerne gennemgå en enorm personlig udvikling, når de kommer i Vækstpunktet. 

Det kan Daniel Norup i den grad nikke genkendende til. Det er nemlig en noget anden Daniel, der begynder i Vækstpunktet for et par år tilbage.  

”Dengang så jeg meget ned i jorden, havde svært ved øjenkontakt og var genert. Sådan er det slet ikke længere. I Ungegruppen udvikler jeg mig rigtig meget. Der er en særlig forbindelse og bånd imellem os her,” fortæller Daniel Norup. 
 

Daniel Norup er fast gæst i Vækstpunktets Ungegruppe og oftest gruppens dj. Her ses han sammen med netværksmedarbejder Amanda Rasmussen.
Fotograf
Kathrine Schmidt Jensen

Hjemme i Danmark igen viser turen til Tyrkiet vejen til flere møder på tværs af alder.   

”Vi hilser mere på hinanden og taler mere sammen. Det er hyggeligt. Jeg tager altid i mod alle med åbne arme,” siger Ilya Mørch. 

Dem der var med i Tyrkiet efterspørger nu flere aktiviteter efter hjemkomsten. 

”Vi tænker mere over at blande grupperne, så de mødes. For første gang i år holder vi nytårstaffel allesammen, og vi skal også holde en Tyrkiet reunion middag, og skulle vi være så heldige at få lov at arrangere endnu en ferie, så bliver det igen med alle aldre, men om vi kommer på ferie igen, det ved vi desværre ikke,” slutter Amanda.

Alle der var med på ferien får en fotobog, der holder ferieminderne i live og giver deltagerne mulighed for at dele minderne med deres pårørende og venner. 
 

Ilya Mørch (tv) er med i Vækstpunktets Ungegruppe, mens Tine Jensen er del af +40 gruppen. Derudover arbejder Tine fast i Vækstpunktets café.
Fotograf
Kathrine Schmidt Jensen

Vækstpunktet

Vækstpunktet er et netværkstilbud for voksne borgere med handicap. I Vækstpunktet er der plads til alle med aktiviteter og events for både unge, ældre eller derimellem. Aktiviteter, udflugter og ferier afspejler borgernes ideer og interesser. Flere tilbud går igen år efter år, fx holder Vækstpunktet juleaften og nytårstaffel i cafeen hvert år.  

Vækstpunktet hører under Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse

Vil du vide mere?

Amanda Rasmussen

Omsorgs- og pædagogmedhjælper

Socialforvaltningen