Første job som 60-årig

Jan Jensen har i mange år hjulpet med at holde området omkring ejendommen, hvor han bor, pænt og ryddeligt. Nu får han løn for det, og har med støtte fra hjemmevejleder Line Skærlund fået en ansættelseskontrakt gennem KLAPJob
Billede
Foto af Line Skærlund og Jan Jensen
Line Skærlund og Jan Jensen
Fotograf
Helle Nissen

Jan Jensen er et godt eksempel på, at alle kan bidrage til samfundet, og at mennesker med nedsat funktionsevne ofte har uudnyttede ressourcer, der kan være til gavn både for den enkelte arbejdsplads og borger.  

I en alder af 60 år har Jan fået sit første lønnede job nogen sinde, og kan nu officielt kalde sig for sig servicemedarbejder. Han laver mange af de opgaver, som han før lavede, fordi han ikke kunne lade være, men nu bliver han betalt for det:

”Det er fedt at have fået et rigtigt arbejde. Jeg har aldrig været på et arbejdsmarked før, aldrig nogen sinde – så det er virkeligt dejligt”, siger Jan.

En gevinst for boligselskabet

Jan kan godt lide, at der er styr på tingene. I mange år har han frivilligt gået og samlet affald på udendørsarealerne omkring sin lejlighed på Nørrebro og hjulpet til med at holde det hele pænt.

Han kendte derfor både opgaverne og sine nuværende kolleger på forhånd, og det banede vejen for at blive ansat.  

Jans hjemmevejleder, Line Skærlund fra udførerområdet i Borgercenter Handicap, kontaktede driftslederen fra boligforeningen og KLAPjob, og Jan fik lovning på, at han kunne komme i fire ugers praktik

”De sagde, at mig kunne de skam godt bruge”, fortæller Jan, ”og derefter blev jeg ansat”. Line tilføjer, at driftslederen og de andre medarbejdere fra ejendomskontoret var meget positivt overraskede over Jans indsats og er glade for at få ham ind i teamet

”Du er jo et rigtigt ordensmenneske og er både meget hjælpsom og pertentlig. Du er en kæmpe gevinst for dem”, siger Line henvendt til Jan.

”Du er jo et rigtigt ordensmenneske og er både meget hjælpsom og pertentlig. Du er en kæmpe gevinst for dem”, siger Line henvendt til Jan.
Line Skærlund
Hjemmevejleder

”En af Jans faste opgaver er håndtering af storskrald. Han har ansvar for affaldssorteringen, tømmer skraldespande, askebægere, fejer og fjerner farligt affald. I sidste uge ordnede han også plæner sammen med en kollega”.

Godt at have kolleger

Jan arbejder officielt seks timer om ugen, men det overholder han ikke helt. Der skal nemlig også være tid til socialt samvær med kollegerne.    

”Jeg står tidligt op, og så går jeg ud og arbejder med viceværterne. Jeg er færdig lidt over tolv – og så går vi ned og drikker kaffe sammen.

Det er godt at have kolleger. Vi er en fire, fem stykker. I pauserne fortæller vi vittigheder og drikker kaffe. Og forleden gav jeg flødeboller, fordi jeg havde fødselsdag. De jokede med mig, og sagde, at det var flot, at jeg kom med hjemmelavede flødeboller – men de var altså fra butikken”, siger Jan og griner. 

Line og Jan taler til sidst om, at det at holde ferie, får en ny dimension, når man er i arbejde:

”Jeg har talt med min chef om, at jeg skal have ferie til påske. Jeg glæder mig, for det er meget rart at have ferie”, slutter Jan Jensen. 

Læs mere om KLAPjob