”Mange gange har man lyst til at give op, men jeg gør det ikke!”

Kørestol og motionsløb kan umiddelbart lyde som et umuligt makkerpar, men for Jehad skal hverken cerebral parese eller kørestol stoppe ham i noget som helst – heller ikke fra at deltage i et halvmaraton.
Der var stor glæde, da Team Tvilling en regnvåd dag i marts kom med vognen til Jehad og Natalie.

Af Madeline Luidor Heltberg, Center for Omsorg og Specialpædagogik

Derfor skal han og Natalie sammen løbe 21 kilometer, når motionsløbet ”CPH Half” indtager Københavns gader den 18. september.

Modstand motiverer

Jehad er 34 år, har cerebral parese og har siddet i kørestol hele livet. Igennem sit liv har Jehad oplevet en del modstand fra andre mennesker, som har svært ved at forstå, hvordan det er at leve med et handicap. Han fortæller, at mange ser mærkeligt på ham og er overraskede over, at han har et skarpt sind; de ser stolen og forventer en, der ikke kan noget selv. ”Det er mange gange svært at være menneske, når man sidder i denne situation. Mange gange har man lyst til at give op, men jeg gør det ikke.” fortæller han.

”For eksempel mødte jeg et barn i metroen engang, som gik hen til mig og spurgte, hvorfor jeg sad i kørestol. Og straks hev moren barnet til sig og sagde du skal ikke snakke til ham! Og det synes jeg da var mærkeligt. Hvorfor måtte barnet ikke snakke til mig?”. Og det er et gentagende problem for Jehad: at mennesker uden handicap har svært ved at finde ud af, hvordan de skal opføre sig over for ham. Derfor er det blevet et af hans livsmål at udfordre nej-sigerne, og hver gang han hører ordene ”det kan du ikke” motiverer det ham bare til at modbevise dem. ”Bare fordi du er anderledes, skal det ikke stoppe dig i det, du har lyst til”, fortæller Jehad, og det er netop denne modstand, der motiverer ham til at gennemføre et halvmarathon sammen med Natalie, som er ansat på botilbuddet Robertshøj, hvor Jehad bor.

Team tvilling baner vejen

For Natalie kom inspirationen fra Team Tvilling, som har udviklet den løbevogn, der gør det muligt for Natalie og Jehad at gennemføre løbet sammen. Natalie arbejder som omsorgsmedhjælper på Robertshøj, hun er løbeentusiast og har med stor interesse fulgt ”Team tvilling” i deres vej mod at gøre sport mere inkluderende. Da hun en dag læste om tvillingerne Peder og Steens mange motionsløb med deres selvudviklede løbevogn, blev hun inspireret til at gøre det samme, og her var Jehad den oplagte makker. ”Det tog ikke lang tid at overtale mig”, svarer Jehad grinende og uddyber, at han ville løbe med Natalie ”for hun virker til at være super sej og i god form”. Og den gode form er vigtig, for Jehad vil ikke bare løbe, han vil vinde medaljer, og derfor startede træningen også for mange måneder siden.

Vi skal flytte grænser – både vores egne og andres, og jeg vil gerne vise, at det godt kan lade sig gøre.
Jehad
34 år, deltager i CPH Half

Selvfølgelig bliver man nervøs!

Det er en varm augustdag, da vi igen besøger Jehad og Natalie på Robertshøj, og modsat størstedelen af den danske befolkning, har den dynamiske duo formået at holde fast i træningen, der begyndte kort efter nytår. "Vi har trænet sammen her på Robertshøj, så vi begge lærte vognen at kende, og så har vi aftalt at gennemføre løbet med Team Tvilling”, fortæller Natalie. “Det er rart at være en del af et team, vi har både haft hinanden, og det store fællesskab, der er om Team Tvilling – men der er altså også stor opbakning herude fra”, siger Natalie med henvisning til de andre beboere og medarbejdere på botilbuddet. De fremstår selvsikre og cool, de to marathonløbere, men de indrømmer også, at der er nogle sommerfugle i maven: ”Det er lidt angstprovokerende, når 1000 mennesker skal se på en ’tosse’, der har sat sig et mål”, siger Jehad, og suppleres af Natalie: ”Jeg har prøvet at løbe et halvmarathon fire gange før, men jeg er jo ikke atlet, og det her bliver noget helt andet – normalt er løb jo ikke rigtig en holdsport, så selvfølgelig bliver man da nervøs. Men det hjælper, at det er Jehad, jeg skal løbe med, for vi er et godt makkerpar, og så har vi jo også Team Tvilling som støtter os, så det skal nok gå”.

Vil gå over målstregen hånd i hånd

Ud over at træne med Natalie har Jehad også trænet med sin fysioterapeut. For han har store ambitioner for sin egen indsats ved løbet i september: han vil op af stolen og gå over målstregen. ”Vi skal flytte grænser – både vores egne og andres, og jeg vil gerne vise, at det godt kan lade sig gøre”, fortæller han.

Det kommer med andre ord til at kræve en del, for begge parter, at nå over målstregen søndag den 18. september, men de er enige om, at de nok skal komme i mål. Og når de passerer målstregen, så bliver det hånd i hånd og med hele Robertshøj i ryggen: ”Der er mange, der synes det er sjovt og spændende projekt, så jeg tror da, at der kommer en ret stor heppe-gruppe til september”, siger Natalie.