Marken er mejet og høet er høstet
En ny og på samme tid en meget gammel tradition
Den 29. september er traditionelt ”Mikkels-dag”; dagen, hvor man fejrer, at høsten er i hus, og at man nu er klar til vinterens kommen. I 2022 er det de færreste af os, der faktisk høster korn, og dermed er traditionen gået i glemmebogen mange steder.
På Albatros, Løvstikkevej og Nordlys har man dog genoplivet traditionen og inviteret beboere fra alle tre tilbud til stor høstfest i sansehaven. Her fejrer man, ikke at høsten er i hus, mere end et nyt samarbejde er kommet i hus:
Den 1. juni blev Nordlys en del af Center for Omsorg og Specialpædagogik (COS), og kom ind under tilbudsleder for Albatros og Løvstikkevej, Wivi Rosenkilde.
Man har nu haft tre måneder til at opbygge et samarbejde, og derfor var det også vigtigt, at beboere og medarbejdere fra det nytilkomne tilbud var en del af denne tradition:
”På Albatros og Løvstikkevej er vi jo kendt for at holde mange sociale arrangementer for beboerne. Så det var selvfølgelig vigtigt, at Nordlys kom med ind det. Med høstfesten i år skaber vi en ny tradition, hvor beboere fra alle tre tilbud mødes og fester sammen – om det så er på grund af høsten, eller bare fordi det er hyggeligt, det er mindre vigtigt”, fortæller Wivi.
Handicapbus eller halmtransporter?
Traditionelt set, er der ved høstfest, pyntet op med korn og afgrøder, og høstfesten her på Amager er ingen undtagelse: farvede kål, beder og gulerødder pynter på bordene, og rundt omkring i sansehaven er desuden store halmballer, som man selv har fragtet fra Ringsted til Amager. Da aktivitetsmedarbejder, Erik, hørte, at der skulle være høstfest, fandt han en halmsælger på google, tog Leif, en borger fra Albatros med sig, og kørte tilbuddets handicapbus til Ringsted. ”Bussen blev fyldt til randen, så Leif næsten forsvandt bag halmballerne, og flere dage efter lugter den stadig af hest”, fortæller han. Men der er bred enighed om, at det var det hele værd.
”… Slutter høsten altid med et gilde og en dans”
Sådan lyder den allersidste sætning i sangen ”Marken er mejet” fra 1868. Og hvor man har skippet den faktiske kornhøst, så har man skruet op for gilde og dans. Der er både pølsevogn og isbod, popcornmaskine med mere. ”Ballade og båndsalat”, hedder bandet, og de spiller klassiske danske hits, lige som beboerne bedst kan lide det. ”Du finder ikke et bedre publikum end Jimmy”, griner Michael og peger på Jimmy, som han bor på Løvstikkevej sammen med, og som elsker gamle danske viser, måske endnu mere end de øvrige beboere. Og Jimmy synger da også flittigt med på viser om både sommer og sømænd, men han er langt fra den eneste.
Også Natascha er helt med på samtlige sange, og hun står klar oppe ved mikrofonerne hele koncerten igennem. Hun har nemlig fået lov til at slutte af med ”Luffe”. Det er teknisk set en julesang, men det betyder ikke så meget, så længe solen skinner og guitaren spiller. Indtil da, synger hun, ligesom Jimmy og de andre beboere, flittigt med på alle viserne, mens et dansegulv opstår spontant til tonerne af Tom og Jess’ klassiker ”Jeg er bare glad”.