Metroen i Sydhavn indvies

Efter seks års metrobyggeri glæder beboerne på Mozarts Plads og Engholmene sig over at metrolinjen M4 er færdigbygget. De har boet klos op ad skurvogne, betonbor og kæmpe maskiner.

Metroen til Sydhavn og Valby er nu åben. Da byggeriet startede frygtede ledelse og medarbejdere på botilbuddene Mozarts Plads og Engholmene det annoncerede metrobyggeri. De var nervøse for, om det ville påvirke beboerne i en sådan grad, at de ikke kunne være i det.

”Heldigvis har ingen været så påvirket, at de måtte flytte. Det har larmet rigtig meget, men beboerne har også holdt øje med byggeriet og fulgt med i processen, når der er sket nyt og kommet nye maskiner, så det har været god underholdning for mange, ” fortæller Jette Bentsen, afdelingsleder på Engholmen.

Særligt for beboerne i stuen var plankeværket omkring byggeriet svært.

”Stemningen ændrede sig, da det grønne plankeværk kom væk. På det tidspunkt var skurvognene lidt for tæt på, og det påvirkede særligt en af beboerne i stuen. Det hjalp dog lidt, at beboeren syntes, det var nogle flotte fyre, der arbejdede på metroen,” siger Sarah Kreutzfeldt, afdelingsleder på Mozarts Plads med et smil.    

Metroselskabet serverede træstammer

Larmen var særlig massiv i starten af byggeriet og det sidste år, hvor der også blev arbejdet længere tid om dagen.  

”Det har hjulpet lidt på det, at Metroselskabet har husket os løbende. Ad flere omgange er vi blevet inviteret med og inddraget. Da alt under jorden var færdigt, fik beboerne metro-nøgleringe og blev budt på træstammer af Metroselskabet. Den dag trappeskakten kom i, var også en begivenhedsrig dag for beboerne, der så det hele ske på tæt hold,” fortæller Jette Bentsen. 

Kongen kom til Sydhavn

Metroen åbnede med et brag af en åbningsfest med livemusik og madboder på Mozarts Plads og et besøg af Kong Frederik, der klippede båndet over. 

Kong Frederik og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, indvier metroen den 22. juni 2024.

”Metroselskabet reserverede to langborde til os, så de var sikre på, vi kunne være med til festen. Og hvor nogle stod klar til at se kongen i flere timer helt tæt på, så andre åbningen på afstand oppe fra vores vinduer, men med den allerbedste udsigt af alle, siger Sarah Kreutzfeldt. 

Sarah Kreutzfeldt fortæller, at en af beboerne i stueetagen har dokumenteret hele processen med sit gamle kamera. Hver eneste dag under byggeriet, har han taget et foto af byggeriet. Projektet blev forløst dagen efter åbningen, hvor han tog sin første tur med den nye metro til et stop ved en fotobutik for at få fremkaldt alle billederne.

”Billederne hænger nu I hans lejlighed,” fortæller Sarah Kreutzfeldt. 

Beboere fra bostederne Mozarts Plads og Engholmene deltog blandt de mange fremmødte i indvielsen af metroen.

Jette Bentsen understreger at seks år i byggelarm er lang tid men, at de nu glæder sig over igen at kunne bruge Mozarts Plads. 

”Alle beboere ved, at metroen nu er åben, og det glæder de sig over. Det er jo fedt med offentlig transport, der let kan transportere dem rundt”, afslutter Jette Bentsen.