Motion skal få skub i frivillighedshjulene

På botilbuddet Musvågevej, som er en del af Center for Autisme og Specialpædagogik, har man indkøbt tre cykelvogne og en løbevogn til tilbuddet. Håbet er, at de snart skal drøne rundt i lokalmiljøet med borgere i sædet og frivillige motionister som motor.

I Center for Autisme og Specialpædagogik håber man, at de kan bruge motion til at bygge bro mellem beboerne på botilbuddene og frivillige aktører fra civilsamfundet.

”Borgere på botilbud er typisk omgivet af medarbejdere eller familiemedlemmer. Det er selvfølgelig vigtige relationer, men der er også noget enormt værdifuldt i at have en udefra, ikke-betalt relation i sit liv. Én der udelukkende møder op af lyst, og som kun er her for at være sammen med lige netop dig,” fortæller Christian Bach Birkshøj, der er centerchef.

Derfor arbejder man allerede med frivillige i centret, og håbet er, at man kan lokke endnu flere frivillige til at bruge deres tid sammen med borgerne - og gerne ved at hoppe på cyklen eller løbevognen, som nu står klar til brug. 

”At komme ud og få vind i håret er noget, de fleste af borgerne holder af, så ved at være frivillig løber eller cykelpilot kommer man også til at dele en dejlig oplevelse sammen. På den måde kan man som frivillig være med til at gøre en positiv forskel og skabe livsglæde hos borgerne, og det er jo fantastisk”, fortæller Ursula Cramer-Møller, der er frivillighedskoordinator. 

Fotograf
Madeline Luidor Heltberg

Motion handler om andet og mere end kondition

At motion er godt for de fleste, er vist ikke nogen hemmelighed, men for borgerne i CAS og resten af Borgercenter Handicap, kan motion have en gavnlig effekt på meget mere end konditionen. Det kan de to brødre i Team Tvilling skrive under på. De står bag CAS’ nye løbevogn og fortæller om deres egne erfaringer.

For Peder Mondrup, som er handiatlet og udgør halvdelen af den dynamiske duo, har løbevognen medført en identitetsændring.

Jeg gik fra at være ’Peder handicappet’ til at være ’Peder løber’
Peder Mondrup
Handiatlet

Også fysisk har Peder Mondrup oplevet forandringer efter han begyndte at deltage i motionsløb med tvillingebroren, Steen. Da han var barn, oplevede Peder kramper og epilepsianfald cirka hver uge. Men siden de to brødre startede løbeeventyret, er Peders kramper forsvundet. 

Foreningen Cykling uden alder kan ligeledes bakke op om de gode erfaringer.

”Vi skal passe på med at pakke hinanden for meget ind. Vi har i samfundet en tendens til at skærme borgerne fra vind og vejr, men de har også brug for at opleve både regn og slud. Vi har oplevet plejehjemsbeboere, der lyner jakken op, når vi cykler i snevejr, fordi de synes, det er forfriskende at få lov til at mærke naturen”, fortæller Søren Steffensen, som er uddannet fysioterapeut og daglig leder af Cykling uden alder. 

Hvordan måler man et smil?

”Det er virkelig potentielt livsforandrende for borgerne, hvis vi kan få gjort det her til en del af hverdagen.” mener Ursula Cramer-Møller og fortæller, at man er sikker på, at borgerne kommer hjem med et stort smil på læberne efter en tur i en af vognene. 

Men hvad er sammenhængen mellem snevejr, krampeanfald og smil på læben? Og hvordan måler man de forskellige effekter og erfaringer? Det er forskere fra Syddansk Universitet i gang med at undersøge. 

Sammen med Team Tvilling og Cykling uden alder har de igangsat et forskningsprojekt, der ser på motionens positive effekt på ældre mennesker og mennesker med handicap. To af forskerne bag projektet er mødt op på Musvågevej for at fortælle mere om, hvordan man gennem fysiske tests, neurologiske undersøgelser, scanninger og blodprøver forsøger at kortlægge effekten af at komme med på en tur med løbe- eller cykelvognen. 

”Det er selvfølgelig svært at måle et smil, men det tyder jo på, at det kan noget for livskvaliteten og sundheden – også selvom man ikke er den, der træder i pedalerne eller løber med vognen” fortæller Christina Bjørk Petersen, der er ansat i Statens Institut for Folkesundhed og projektleder bag ”Når bevægelse bevæger”, som er titlen på forskningsprojektet.

”Forskningen siger det virker. Erfaringerne siger at det virker – fx er Peder fra Team tvillings historie jo helt fantastisk! Så selvfølgelig skal vi også bruge det som en del af det pædagogiske arbejde på tilbuddene. Men der er heller ingen tvivl om, at alle mennesker har brug for det sociale samvær med andre, og her tror vi, at frivillige vil gøre det til en endnu bedre oplevelse for borgerne. Vi har allerede aftaler med flere frivillige, også til aktiviteter der ikke giver sved på panden, men vi håber at nå ud til endnu flere frivillige – og særligt nogle friske folk, der vil løbe og cykle ture med de skønne mennesker på Musvågevej og i resten af Borgercenter Handicap!” afslutter centerchef, Christian Bach Birkshøj.

Vil du være frivillig hos Borgercenter Handicap?

Kontakt Ursula Cramer-Møller på mail: xk0k@kk.dk

Vil du være cykelpilot i Cykling uden alder, løber eller handiatlet i Team Tvilling eller vil du læse mere om forskningsprojektet ”Når bevægelse bevæger”? Læs mere i de tre links