Neglesalon for fuld musik

Hver torsdag holder frivilligcaféen åben for beboere på botilbuddene Engholmen og Mozarts Plads. Det er fire frivillige PAU-elever, der som en del af studiet lakerer negle, tager et slag UNO og spiller musik med beboerne.
Fotograf
Anne Mette Dræbye

På Mozarts Plads i Sydhavnen banker metrobyggeriet derudaf i sin absolutte sidste fase. Botilbuddene Engholmen og Mozarts Plads er placeret ud til pladsen, men denne torsdag er pulsen at finde i frivilligcaféen i bygningen bagom huset.

Over middag åbner tre PAU-elever nemlig op for neglesalon, kortspil og god musik for de beboere med handicap, der har lyst til at mødes på tværs og nyde socialt samvær med hinanden og de frivillige.

I dag holder beboeren Dana fødselsdag og har købt kanelkringle til alle. Hun kommer sammen med de to andre beboere, nemlig Inge og Ole. Sammen med de frivillige sidder de om et veldækket bord. Da kagen er gået bordet rundt, tager den frivillige Manuelle en kasse med neglelak, neglefiler, håndcreme og små klistermærker frem. 

”Inge og jeg ordner altid negle. Hun bestemmer farver, længden og om der er skal være et mønster på neglene. Jeg tror, at Inge nyder at træffe sine egne valg, når vi laver negle. Der er ingen forventninger til hende, hun skal bare være sig selv”, fortæller Manuelle, der læser til Pædagogisk Assistent på SOSU-H og som har været frivillig siden marts.

Hun fortæller, at eleverne forsætter med at være frivillige indtil sommer, hvor deres semester slutter. 

Det er meget givende at være frivillig. Vi har det hyggeligt og tiden går meget hurtigt. At være frivillig har åbnet mine øjne for mennesker, som jeg ellers ikke har haft på min rader og det er afslappende bare at være sammen.
Manuelle
Frivillig PAU-elev
Fotograf
Anne Mette Dræbye

Frivillige giver en kæmpe værdi

Det er civilsamfundskoordinator i Borgercenter Handicap, Luna Valgaard Holst, der har fået samarbejdet med SOSU-H i gang. Hun fortæller, at det ligeværdige møde og det nærvær, som de frivillige bidrager med, kan noget helt særligt for borgere med handicap.

”Vi har i løbet af de seneste 1,5 år sammen med Frivilligcenter Vesterbro, Kgs. Enghave og Valby etableret et rigtig godt samarbejde mellem flere botilbud og SOSU H. Det er ren win-win. Vi har indtil videre opstartet syv hold SOSU-elever eller PAU-elever, som frivillige på forskellige botilbud”, siger hun og fortsætter.

”Vores erfaring er, at det fungerer rigtig godt. De studerende får kendskab til handicapområdet og borgerne møder nye mennesker og deltager i spændende aktiviteter med de frivillige. Fx cykling, gåture, kreative tiltag, aktiviteter udenfor eller som her neglesalon. Mødet mellem de frivillige og borgerne har også skabt grobund for faglige refleksioner hos personalet, da borgerne i nogle tilfælde har kunnet eller har villet flere ting, end de normalt ønsker i deres frivilligaktiviteterne”.

Pædagog Sofia Khusbu, der er med til caféen i Sydhavnen som støtte og samtidig er tovholder på cafeen, er enig.

”Frivilligcaféen giver en kæmpe værdi i hverdagen på Mozarts Plads og Engholmen. Nogle af beboerne er pensionerede og møder ikke mange mennesker til hverdag. Men her til caféen møder de unge mennesker, der skaber relationer mellem dem og de andre beboere på botilbuddene. Beboerne glæder sig til torsdag og det er rart at kunne tilbyde dem et kontinuerligt fællesskab og et fundament for at skabe venskaber. Caféen er et supplement til den pædagogiske arbejde og ikke noget, som vi ellers ville kunne lave med dem”, siger hun. 

Fotograf
Anne Mette Dræbye

Musik og glæde

Inge har i dag valgt en orange neglelak og får sat små klistermærker på, mens Ole får lyseblå neglelak på begge tommelfingre. Da neglene er tørre, finder Manuelle papir og tusser frem. Hun har talt med borgerne om stort og småt under hele seancen. 
Fødselaren Dana spiller UNO med den frivillige Kristian og pædagogen Sofie Khusbu, da beboeren Nanna kommer og gerne vil være med. Alle byder hende velkommen og hun kommer med i næste slag UNO.

Kristian er ikke med til at file negle, men så bidrager han med andre former for fællesskab.

”Som frivillig går jeg fx en tur med en borger, hvor vi kigger på metrobyggeriet. Ellers spiller jeg UNO, hygger og snakker. Jeg er meget glad for at være med til at give beboerne glæde i hverdagen og være med til at skabe en café, som de ser frem til hver torsdag. Det er et helt særligt sted, vi har her. Man kan sænke skuldrene og bare være sig selv”, siger han.

Da neglene er tørre og UNO afsjort, tager den tredje frivillige, Maria, sin guitar frem og spiller en akustisk version af Alicia Keys This girl is on fire. De andre om bordet nynner med og musikken kan høres ud i den solrige opgang i Sydhavnen. 

Nogle af de frivillige har valgt at fortsætte efter endt semester, og caféen fortsætter med et nyt hold PAU-elever som frivillige efter sommerferien.

Vil du vide mere?

Luna Valgaard Holst

Civilsamfundskoordinator

Socialforvaltningen