På job for demokratiet

En gruppe borgere med funktionsnedsættelse giver i dag en hjælpende hånd ved valget. De deltager som valgtilforordnede eller frivillige hjælpere på syv skoler og har alle glædet sig i lang tid til at yde en indsats i demokratiets tjeneste.

For fire år siden blev der skrevet historie for københavnere med handicap. Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2017 var seks borgere fra organisationen Lavuk nemlig valgtilforordnede på et valgsted på Østerbro. Det var en del af et pilotprojekt, hvor man for første gang havde borgere med funktionsnedsættelse med som valgtilforordnede.

Hellere en regel end en undtagelse

Projektet var en stor succes, og i dag stiller Lavuk med et hold på hele 24 valgtilforordnede og 18 andre frivillige, der gerne vil være en del af den vigtige samfundsopgave.  

”Vi har glædet os helt vildt. Det betyder meget for lavukkerne, at de kan deltage og bidrage til demokratiet – og de arbejder ud fra samme præmisser som alle andre valgtilforordnede,” fortæller Anne Mette Hjorth, der er projektkoordinator i Lavuk Entertainment, og uddyber:

”Det skulle hellere være reglen end undtagelsen, at borgere med handicap er repræsenteret i valglokalerne. De har stemmeret, og vi tror på, at deres tilstedeværelse kan være med til at give en større tilslutning blandt andre med funktionsnedsættelser. Dertil kommer, at mødet mellem mennesker med og uden handicap er med til at nedbryder stigma og forudindtagethed.” 

Hverdagsaktivisterne er også med

Foreningen Hverdagsaktivisterne, der består af borgere med fysisk eller psykisk handicap, stiller også med et hold af frivillige. Fordelt på tre københavnske matrikler vil ni frivillige aktivister være klar til at modtage vælgere, og hjælpe til ved stemmeurner og stemmebokse.

En af de frivillige er Vanita, som er frivillig valgtilforordnet på Strandvejsskolen. Hun hjælper til i dag, fordi valget er vigtigt for hende. Hun interesserer sig blandt andet for handicappolitik og mener, at alle bør gå til stemmeurnerne og bruge deres demokratiske ret.

Camilla Köhler Karlsson, der er projektleder hos Hverdagsaktivisterne, fortæller, at de frivillige hjælpere har set frem til valget i lang tid:   

”Det er enormt stolte Hverdagsaktivister, som repræsenterer valgstederne i dag som ambassadører for demokratiet og mangfoldigheden. Jeg er så glad for, at vi endnu en gang kan konkludere, at Københavns Kommune og valgstederne går forrest, når det handler om at inkludere københavnere med handicap i frivillige aktiviteter.”  

Fakta

Lavuk består af seks selvejende dagtilbud for unge og voksne med psykiske og fysiske handicap, som har driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Bl.a. en fritids- og ungdomsklub, beskyttet beskæftigelse, et eventbureau og en STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse).

Lavuk er på valgdagen repræsenteret på Nørre Fælled Skole på Østerbro, Dyvekeskolen på Amager, Holbergskolen i Nordvest og på Kirsebærhaven Skole i Valby.

Hverdagsaktivisterne en del af Københavns Kommunes Socialforvaltning og Pårørendeforeningen Venner af Captum. Siden 2018 har de specialiseret sig i brobygning mellem kommune og civilsamfund, og udvikler metoder for frivilligt engagement for mennesker med handicap.

Hverdagsaktivisterne på valgdagen repræsenteret på på Strandvejsskolen på Østerbro, Tove Ditlevsens Skole på Vesterbro og på Sundbyøster Idrætsanlæg på Amager.