Regitze fik en idé: Nu kan beboerne på Skolegade "gør-det-selv"

Regitze arbejder som frivillig i Københavns Kommunes indsats Fællesskaberne. Det er et tilbud, hvor frivillige uden handicap skaber meningsfulde aktiviteter for borgere med handicap. Regitze er uddannet møbelsnedker og en lørdag om måneden besøger hun bostedet Skolegade – et bofællesskab for borgere med autisme. Her hjælper hun beboerne med små håndværksopgaver.
Fra god idé til givende virkelighed
Undervejs i sit frivillige arbejde bemærkede Regitze, at flere af beboerne viste både mod og lyst til selv at klare opgaverne. De manglede bare den rette vejledning og lidt øvelse. Derfor fik hun idéen: Hvad nu hvis beboerne fik værktøjet i egne hænder, så de kunne skrue, bore og samle selv? I marts tog hun derfor initiativ til en gør-det-selv-workshop, hvor netop dét blev sat i spil.
”Når man selv udfører håndværksopgaver, får man et resultat med det samme. Det er noget konkret, som man kan være stolt over. Jeg fik idéen til at lave workshoppen, fordi jeg godt kan lide at lære fra mig. Så det var en oplagt mulighed for at bidrage, samtidig med at det giver mig en masse energi,” siger Regitze.
Beboerne tog imod udfordringen med nysgerrighed og gåpåmod. For flere var det første gang i lang tid, de selv stod med værktøjet i hånden – og oplevelsen gjorde indtryk:
”Det har været svært, men sjovt at få lov at prøve igen efter så mange år,” siger Jonas, der til dagligt bor på bostedet Skolegade.
Frivillighed åbner muligheder som social træning
Regitzes frivillige indsats er en stor gevinst for både beboere og personale på Skolegade. Socialpædagog Nanna Tornby Arendt er begejstret for gør-det-selv-workshoppen og understreger, hvordan den har styrket beboernes praktiske færdigheder og deres selvstændighed:
”Vi er af den overbevisning at beboerne godt selv kan udføre opgaverne. Regitze bidrager til at øge beboernes selvstændighed og støtte dem i at lære noget nyt. Og det giver empowerment, fordi deltagerne tilegner sig viden, der hjælper dem til at være så selvstændige i sit eget liv som muligt” siger Nanna Tornby Arendt.

Hun fortæller, hvordan en beboer efter workshoppen er blevet så tryg ved processen, at han nu selv kan bore et hul og hænge et billede op uden hjælp.
”Frivillige som Regitze bidrager ikke kun med praktisk viden, men giver også beboerne chancen for at møde mennesker, skabe kontakt med samfundet og styrke deres sociale kompetencer. Det er en slags social træningsbane, som virkelig har værdi,” siger Nanna Tornby Arendt.
For Regitze er den frivillige rolle lige så givende for hende, som den er for beboerne:
”Jeg vil klart anbefale andre at blive frivillig. Det er kommet bag på mig, hvor lidt af min tid jeg egentlig skal bruge på at være frivillig, når det kommer til stykket. Og så er det jo fantastisk, hvor stor en forskel det egentlig gør,” afslutter Regitze.
En støtte, som beboerne ikke ellers kan få
Ud af bofællesskabets 14 beboere deltog fem i workshoppen. Her lærte de at vælge det rette bor, bruge rawlplugs, bore huller og hænge billeder op. Samtidig opdagede flere, at værktøjet allerede var tilgængeligt på personalekontoret – noget, de ikke vidste før.
”Flere af beboerne har ikke et netværk, der kan tilbyde denne praktiske støtte eller pengene til at købe sig til en håndværker, der kan gøre det for dem,” siger Nanna Tornby Arendt.
Initiativer som dette er utroligt vigtige og giver ressourcer, der måske ikke tænkes på i en travl hverdag. Det viser også, hvordan vi som mennesker kan bidrage meningsfuldt til hinandens liv.