SMK indgår samarbejde med Socialforvaltningen om nyt kunstforløb

“I kunstforløbet skaber vi nogle rolige rammer, der gør det muligt for vores borgergruppe at fordybe sig i kunstuniverset. Det er en kæmpe oplevelse, fordi det ikke nødvendigvis er noget, som de kan gøre selv.”
Sådan fortæller Cristine Rose, der arbejder som pædagog på Asta Lærkevej, som er et aktivitets- og samværstilbud for personer med autismespektrumsforstyrrelser. Cristine Rose var med, da Buster, som har sin daglige gang på Lærkevej, deltog i kunstforløbets første dag med projektet ’Nye veje til kunst for alle’.
Hvor svært kan det være at udstille kunst på Statens Museum for Kunst?
Projektet ’Nye veje til kunst for alle’ opstod, efter at pædagoger fra Musvågevej, et aktivitets- og samværstilbud for borgere med udviklingshæmning og autismespektrumsforstyrrelser, henvendte sig til Luna Valgaard Holst, der er civilsamfundskoordinator i Socialforvaltningen.
“De spurgte mig, om det var muligt at udstille beboernes egen kunst på Statens Museum for Kunst. Først tænkte jeg jo, at det nok ikke lige kunne lade sig gøre. Men i samarbejde med de frivillige foreninger Venner af Captum og Astas Venner, rakte jeg ud til museet. Heldigvis var de meget begejstrede for at indgå et samarbejde,” siger Luna Valgaard Holst.

Overvældende interesse fra frivillige
Samarbejdet blev en realitet, og kunstforløbet skal drives af frivillige kræfter. Det fortæller Camilla Panting, der arbejder i Astas Venner.
“Vi har oplevet en overvældende interesse fra frivillige, der gerne vil hjælpe til med kunstforløbene. Det, synes jeg, siger noget om projektets værdi, og hvordan det taler ind i manges interesser,” siger hun.

Projektet har i dag 12 frivillige, der skal hjælpe med alt fra at understøtte deltagerne med øvelser og hjælpe dem med at komme rundt på museet til også selv at undervise. De frivillige er i alle aldre og er både bl.a. pensionister og studerende.
En kunstnerisk oplevelse, der gør indtryk
’Nye veje til kunst for alle’ startede for alvor i februar 2025. Projektet forløber til juni måned, og hver deltager er med til tre undervisningsgange på SMK. Der vil også blive afholdt krea-workshops på de enkelte aktivitets- og dagtilbud i perioden. Den 20. juni 2025 vil der være en fælles fernisering for alle deltagerne på SMK.
Sammen med 5 andre mennesker med handicap var Buster fra Lærkevej med, da der blev gennemført en generalprøve, som skulle teste, om projektet var klart til at slå dørene op.

Dagen startede med, at deltagerne sammen med ansatte fra aktivitetstilbuddene tog en handicapvenlig elevator op til nogle udvalgte udstillinger. Ved denne ene udstilling talte om et selvportræt og hvilke farver og former, billedet forestillede. Ved den anden udstilling skulle deltagerne bruge alle sanser, da de også skulle føle på forskellige materialer.

Dernæst foregik workshoppens sidste del på værkstedet i Statens Museum for Kunst, hvor deltagerne skulle lave et papiransigt efter egen fortolkning. Selvom det ikke var alle, der havde lyst til at klippe og klistre selv, kunne alle være med.
Cristine Rose fortæller, at dagen på SMK har gjort stort og positivt indtryk på Buster.
“Buster tog sit kunstneriske selvportræt med sig hjem, og har flere gang talt om dagen på SMK. Vi har fokus på gentagelse, og ofte taler vi om kunstforløbet, fordi det var en særskilt god oplevelse. Jeg er sikker på, at han glæder sig til næste gang,” afslutter Cristine Rose.
Projekt Nye Veje Til Kunst For Alle
Nye veje til kunst for alle startede torsdag den 27. februar og forløber til tirsdag den 3. juni.
Projektet, der er støttet af Spar Nord Fonden og Socialstyrelsen, afsluttes med en fernisering med alle deltagernes kunst på Statens Museum for Kunst den 20. juni 2025.