Videomøder giver tryghed og fleksibilitet

I Borgercenter Handicap er der fokus på digitale løsninger, der kan understøtte dialog og skabe tryghed og fleksibilitet. Her er videomøder en af de muligheder, som kan øge kvaliteten af mødet mellem borgere og medarbejdere.
Fotograf
Anne Pallisgaard Rasmussen

Selvom Helene Mose Roneklint forsøger at være i god tid og holde styr på sine aftaler, så forsvinder tiden fra hende. Hun ender derfor ofte med at aflyse aftaler i stedet for at møde de hårde blikke, når hun igen kommer for sent. 

Men Helene Mose Roneklint, der er autist, kommer sjældent for sent til sine aftaler med hjemmevejleder Stine Rønning Arndt. For de holder videomøder, når de har hjemmevejledning, og møderne på skærmen er en stor gevinst for Helene Mose Roneklint.

”Jeg er evig tidsoptimist, men desværre løber tiden altid fra mig. Jeg ved ikke hvorfor, men det er som om, tiden bliver spist og jeg kommer ofte for sent ud ad døren. Men på videomøderne med Stine undgår jeg transport, og selvom jeg logger på fem minutter for sent, så får vi alligevel meget ud af vejledningen”, siger hun. 

Helene Mose Roneklint fortæller, at det var en klar fordel at have mødt Stine Rønning Arndt fysisk et par gange, inden de gik over til hjemmevejledning på skærmen. 

”Jeg har større autonomi med videomøderne, og jeg vælger selv, hvad jeg viser. Hvis det roder, så skjuler jeg det måske lidt. Men fordi vi har en connection fra før og hun ved, hvordan der ser ud derhjemme, så kan jeg være sårbar og bedre fortælle, hvad jeg har brug for. Og Stines hjælp er lettere og mere overskuelig online”, fortæller hun.

Pædagogisk vejleder Stine Rønning Arndt er enig, at det giver mening at mødes et par gange, inden man går over til at mødes online. Men der er mange fordele i at bruge teknologien til at skabe et trygt samarbejde. 

”Det er opbyggende for relationen at starte et hjemmevejlederforløb med fysiske møder og så gå over til videomøder. Vi kan se, at videomøder giver færre aflysninger generelt, og der er også flere sagsbehandlere, som arbejder med en kombination af fysiske møder og online møder. På videomøderne er borgerne i tryggere rammer i deres eget hjem, og de skal ikke stresse over transport til og fra møderne”, siger hun.

Åben skærm giver frihed i trygge rammer 

Der er flere tilbud om videomøder for alle over 18 år, der har en hjemmevejleder efter §85, der er tilknyttet hjemmevejledning i Ung Bostøtte. Hver tirsdag holder Stine Rønning Arndt eller hendes kollega Åben Skærm fra 10 – 14, hvor man kan logge på og få hjælp til forskellige opgaver og dagligdags udfordringer. 

Helene Mose Roneklint er fast deltager i Åben Skærm og prioriterer at være med online. 

”Jeg bruger Åben Skærm til at komme i gang med mine opgaver. Det kan være at ringe til lægen eller gøre rent på badeværelset. Jeg får en strategi til at komme i gang, og jeg kan uforstyrret løse min opgave og komme tilbage til de andre på skærmen. Jeg har altid vist, at jeg er autist og har brug for hjælp, men det giver en stor frihed at gøre det på skærmen”, siger hun. 

Helene Mose Roneklint, der har flexjob i Rema 1000, bruger også Åben Skærm til at sparre med andre og dele sine erfaringer. 

”Autister er selvfølgeligt meget forskellige, men vi ligner også hinanden på mange måder og kan hjælpe hinanden. Jeg har en søn på 2,5 år, og jeg har fået hjælp af en anden mor med autisme, der som mig har stået med små børn og derfor ved, hvordan jeg har det og kan støtte mig”, fortælle hun.  

Hun understreger, at brugen af video altid skal være et tilbud for den enkelte og at det altid skal være op til en individuel vurdering, hvordan man bruger videomøder. 

Stine Rønning Arndt understreger, at der er mange formål med Åben Skærm.

”Der er stor spejling i Åben Skærm. Det er imponerende, hvor åbne deltagerne er, og hvor godt de tager imod hinandens erfaringer og problemer. Der er også deltagere, der bruger Åben Skærm til at få prioriteret i deres opgaver og kommer i gang med opgaveløsningen og så logger af bagefter. Det er der også plads til”, bekræfter hun.

Videomøder kan

  • Inkludere borgere, der foretrækker videomøde frem for det fysiske møde
  • Give fleksibel mulighed for at inkludere pårørende og samarbejdspartnere 
  • Give mindre transporttid for borger og medarbejder
     

Vil du vide mere?

Anne Pallisgaard Rasmussen

Kommunikationsrådgiver

Socialforvaltningen