Virtuel virkelighed forener natur og nærvær for mennesker med autisme

Pårørendeforeningen Venner af Captum og Hverdagsaktivisterne inviterede lørdag til lancering af det nyskabende projekt VR i Naturen. Projektet er støttet af Friluftsrådet og arbejder på at bruge virtual reality som vej til naturen for borgere med autisme.

For mange københavnere med autisme er naturoplevelser forbundet med angst, uforudsigelighed og overstimulering. Dette har ofte resulteret i en manglende evne til at nyde de mentale og fysiske goder ved naturen. Det fortæller Maybrith Finne Bonde, der er projektleder på VR i Naturen. 

”Det er her VR i Naturen kommer ind i billedet. Projektet, som har været under udvikling i måneder, søger at skabe en bro mellem personer med autisme og den berigende oplevelse af naturen ved hjælp af virtual reality teknologi”, siger hun.

Fotograf
Camilla Køhler Karlsson

Skræddersyede ruter tilpasset behovene

Projektet har ikke kun været et teknologisk initiativ, men en sand forening af ekspertise og menneskelighed. Et frivilligt ekspertpanel bestående af københavnere med autisme har spillet en central rolle i udvælgelsen af naturområder og udviklingen af VR-ruterne. 

Fire nøje udvalgte områder, Vestre Kirkegård, Utterslev Mose, Amager Strandpark og selvfølgelig Naturcenter Vestamager, blev identificeret som de ideelle steder til at lancerer disse skræddersyede oplevelser.

”Det er netop disse personers indsigter og erfaringer, der har formet ruterne og gjort dem i stand til at imødekomme behovene for personer med autisme. Dette er ikke blot en teknologisk præstation, men en triumf af samfundssamarbejde og medmenneskelighed”, fortæller Maybrith Finne Bonde.

Fotograf
Camila Køhler Karlsson

Lanceringen af En dag i naturens navn

Lanceringen af VR i Naturen blev markeret med et hjertevarmt program, der satte oplevelser og samvær i centrum for de omtrent 60 gæster der deltog. 

Dagen begyndte med en præsentation af projektet, hvor nøglepersoner fra både Venner af Captum, Hverdagsaktivisterne og Naturcenter Amager delte deres visioner og målsætninger. Dernæst fik deltagerne mulighed for at afprøve VR-brillerne og få en forsmag på de virtuelle naturoplevelser.

Efter en spændende VR-oplevelse blev deltagerne invitereret til fællesspisning bestående af lækre hjortebøffer og velsmagende bålpandekager. Denne pause gav ikke blot mulighed for at nyde god mad, men også for at knytte bånd med andre deltagere og dele deres tanker om projektet.

Dagen kulminerede med en mulighed for at udforske ruten fysisk på Naturcenter Vestamager. Denne fysiske udforskning komplementerede de virtuelle oplevelser og gav deltagerne en følelse af samhørighed med naturen og hinanden.

En lysende fremtid for naturoplevelser med inklusion

Som arrangementet nåede sin afslutning, var det tydeligt, at VR i Naturen-projektet ikke blot er en engangsforestilling, men en begyndelse på en ny æra af inkluderende naturoplevelser. 

”Venner af Captum og Hverdagsaktivisterne har åbnet døren for københavnere med autisme til at opleve naturens skønhed på deres egne præmisser. Denne lancering er ikke bare et teknologisk fremskridt, men en følelsesmæssig sejr for alle involverede og er et bevis på, hvad samarbejde, medfølelse og dedikation kan opnå. Så lad os se fremad mod en fremtid, hvor alle kan deltage i naturens vidunder på en måde, der respekterer og omfavner deres unikke behov og perspektiver” afslutter Maybrith Finne Bonde. 

Fremadrettet vil det være muligt for dagtilbud og bosteder i Københavns Kommune, at låne VR headsets af Hverdagsaktivisterne hvorpå alle naturruterne ligger som Virual Reality experience. Derudover er det muligt at få guide fysiske naturruter v. frivillige med autisme fra Hverdagsaktivisterne. 

Vil du vide mere?

Anne Pallisgaard Rasmussen

Kommunikationsrådgiver

Socialforvaltningen