Beboerne på Rentemestervej gør gaden grønnere
Når beboerne på Rentemestervej i Nordvest bruger en hel dag på at skabe biodiversitet i lokalområdet med naboerne i området, er det ikke bare for at gøre området grønnere.
Luna Valgaard Holst, der er civilsamfundskoordinator i Borgercenter Handicap, fortæller at projektet, der har forankring i Demokrati Garage, bringer botilbud og omverden tættere på hinanden.
”Der kan være en tyk mur mellem botilbud og omverdenen. Vi forsøger gennem vores samarbejder med civilsamfundsorganisationer, uddannelsesinstitutioner eller virksomheder med socialt formål at gøre muren mindre. Det kan vi gøre ved at skabe gode møder og oplevelser mellem borgere med handicap og andre i lokalsamfundene,” fortæller Luna Valgaard Holst.
Projektet Rentens Planteservice, som Luna Valgaard Holst fortæller om, er realiseret med støtte fra Nordea Fonden. Det har til formål at bringe naboer i lokalmiljøet tættere på hinanden – uanset forudsætninger og baggrund. Og i projektet på Rentemestervej har omdrejningspunktet været at skabe grønne områder langs Rentemestervej i Nordvest. Beboerne på bostedet Rentemestervej, et botilbud for voksne med udviklingshæmning, har deltaget i både fællesspisning, en frøindsamlingsdag og beplantning gennem projektet.
Beboere, pårørende, ansatte og frivillige mødtes til projektets plantedag på bostedet, for at plante hjemmehørende planter og for at så de blomsterfrø, som de tidligere på året var med til at indsamle i Utterslev Mose.
”Det startede med en drøm om at lave en grøn korridor fra Rentemestervej til Utterslev Mose, som beboerne på gaden selv deltager i at skabe,” fortæller Nikolaj Noel Christensen, der er næstformand i foreningen Utterslev Moses Venner, som stod for at facilitere frøindsamlingen.
Til frøindsamlingsdagen i Utterslev Mose deltog mere end 50 borgere. Efterfølgende var der fællesspisning i Demokrati Garages café, som beboerne på bostedet Rentemestervej også deltog i. En af beboerne, der deltog, var Signe.
”Vi gik derop. Det var rigtig sjovt. Og der var dejligt vejr,” fortæller Signe.
En af tovholderne på projektet er Susan Larsen, der arbejder som omsorgsmedhjælper på Bostedet Rentemestervej. Hun fortæller, at selvom gåturen på de 4 km blev lidt lang for nogle af beboerne, havde det været en stor oplevelse for dem at medvirke. Fællesmiddagen med de øvrige borgere satte også en ekstra krølle på dagen.
”For en af beboerne betød det, at hun fluks tog tilbage til Demokrati Garage med sin ledsager dagen efter, ” siger Susan Larsen.
Susan Larsen fortæller, at det skaber stolthed hos beboerne på bostedet, når de medvirker i et fælles projekt som gavner alle.
”Det har betydet meget for beboerne at være med i projektet. Selvom det ikke er alle, der havde overskuddet til faktisk at samle frø eller så plantekasser, har de stadig glæden ved at deltage i fællesskabet. De er stolte af at have bidraget,” fortæller hun.
Susan Larsen påpeger, at det gavner alle at skabe grønne rum, der kan tiltrække insekter og afstresse menneskers nervesystemer. Hun er sikker på, at beboerne på både gaden og bostedet kommer til at få stor glæde af det grønne initiativ.
”Vi går tur hver aften efter aftensmad, og det bliver rigtig sjovt at se sammen med beboerne, hvad der vokser frem,” afslutter Susan Larsen.
Vil du vide mere?
Luna Valgaard Holst
Civilsamfundskoordinator
Socialforvaltningen