TeamOP inviterer butikken og brandet Muji med i haven

Til hverdag sidder Mujis medarbejdere i Illum og sikrer, at butikken kører som smurt. I anledning af Jordens Dag tog teamet til Amager for at hjælpe TeamOP med at gøre haven i Sundby Væksthus biodivers og forårsklar.

Mange borgere med tilknytning til Borgercenter Handicap kommer på Sundby Væksthus på Amager. Nogle bor i nærheden og bruger den borgerdrevne café, nogle får svømmetræning i sansebassinet og nogle arbejder i et af de mange værksteder. Sundby Væksthus er på mange måder et samlingspunkt og særligt den åbne have er et knudepunkt. 

”Haven her ligger i forlængelse af spisehuset, så der er mange der spiser frokost herude, når nu vejret bliver varmere. Men den ligger også op til fx Kunstskolen og andre aktivitetstilbud, så der er virkelig mange, der nyder at se på haven eller bruge den i hverdagen” fortæller Anne Caroline Rothbøll Røigaard, kaldet AC. 

Hun er beskæftigelseskoordinator i TeamOP og har inviteret Muji til at trække i arbejdstøjet for at hjælpe med at gøre haven indbydende for både borgere og insekter. 

Alt hvad vi laver her i TeamOP handler om at give igen og skabe værdi. Vi har stort fokus på genbrug og klima, og derfor skal haven ikke kun være indbydende for borgerne. Den skal også være biodivers.
Anne Caroline Rothbøll Røigaard
Beskæftigelseskoordinator i TeamOP
Fotograf
Madeline Luidor Heltberg

Muji er et mærke med samvittighed

Muji er et firma, der er startet i Japan, men som nu har butikker i mere end 30 lande, herunder Danmark. Ud over at sælge tøj, kontor- og boligartikler er det Mujis filosofi at bidrage til det samfund, de er i. Derfor er samarbejde med lokalmiljøet en del af virksomhedens kerne. 

”Muji går op i miljø og klima, og i forbindelse med jordens dag bliver vi derfor også opfordret til at donere en dag til noget, der gør godt for klimaet og jorden,” fortæller Anne Marie Nissen Hansen, som er ansvarlig for Muji danmark og en af de otte ansatte, der i dag er mødt op for at donere en arbejdsdag til TeamOP. 

Dagen bliver styret af TeamOP’s gartnerhold, som til daglig tager sig af væksthusets grønne arealer. De har lagt en plan, og forventningerne er store for haven, der savner kærlighed efter en vinter med kulde og frost. Der skal forspires, ryddes ud, plantes nye højbede og flyttes møbler, så haven er forårsklar. Og det er noget ganske andet, end teamet fra Muji plejer at beskæftige sig med. Trods dette, er de hurtige til at gribe opgaverne, og også hos teamet fra Muji er ambitionerne store.

”Det skal ligne de der boligprogrammer” siger Anne Marie Nissen Hansen med glimt i øjet.

Det er insekterne, der bestemmer

Emma Leth er projektkoordinator og blæksprutte i TeamOP, og i dag leder hun arbejdet sammen med Johnny og Hafdis fra gartnerholdet. Hurtigt bliver opgaverne fordelt og alle går i gang med løftet pande og gåpåmod. Tre rododendroner bliver straks hevet op af jorden, så pladsen kan gå til mere insekt-venlige planter.

“Insekterne gider ikke have rododendron, så derfor gider vi heller ikke have dem. Det er insekterne der bestemmer” siger Emma Leth, som samtidig fastslår, at de bliver givet videre til andre haver, hvor de passer bedre ind. 

En anden plante står og ser trist og uigenkendelig ud. Flere ville hurtigt have erklæret den for død, men Anne Marie Nissen Hansen identificerer den som en hortensia og vurderer, at den kan reddes, hvis den bliver gravet op og genplantet. Hun har dårligt sagt sætningen færdig, førend to fra teamet har gravet den op med rodnettet intakt. 

Fotograf
Madeline Luidor Heltberg

Feng shui i haven

Der er god stemning blandt de fremmødte og haven summer af liv og samarbejde. TeamOP underviser i haveredskaber og beplantning, og til gengæld kan Muji lære dem om æstetik og feng shui.

”Vi kunne godt bruge nogen, med bedre forstand på indretning” fortæller Emma Leth og kigger ud over de mange stole og borde, som er spredt ud i haven. 

Straks går to af Muji’s-ansatte i gang med at snakke havens brug og flow – og der er ingen smuthuller: selv de meterstore – og tunge – vaser bliver flyttet med møje for at få haven til at fremstå bedst mulig.

Efter en dag med hårdt arbejde er batterierne ved at være tomme, skulle man tro. Men efter en kort kaffepause er Muji-teamet klar igen. De kaster sig over et lille skur, der står tilvokset og gemmer sig bagerst i haven. Inden planten, der pryder huset, smides til kompost sørger de dog for at tage spirer fra, så den kan leve videre et andet sted.

Fremtiden er grøn

Det er tydeligt, at TeamOP og teamet fra Muji er helt enige om den grønne dagsorden, og at klima og bæredygtighed er en del af begge teams DNA. Og samarbejdet slutter da heller ikke her.

”Det er et relativt nyt samarbejde, men vi håber, det er en del af et langvarigt, bæredygtigt samarbejde” fortæller AC Rothbøll Røigaard. 

”I dag er Muji hos os for at lave havearbejde, og snart opstarter et praktik-samarbejde, så borgere fra Borgercenter Handicap kan komme i praktik i Muji”.

Hun er allerede godt i gang med at planlægge flere projekter og kaster et hav af idéer mod Muji, der glædeligt griber dem og bygger videre på visionerne.

TeamOP

TeamOP er en projekt- og udviklingsenhed forankret i Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse. Formålet er at igangsætte beskæftigelsesrettede indsatser, som er individuel tilrettelagt.